Για μένα & τη σελίδα

Στέλιος Ελληνιάδης

Άραγε πώς άρχισαν όλα;

Από τους φίλους του πατέρα μου στην Πόλη που φεύγοντας για κυνήγι τα Κυριακάτικα πρωινά, τραγουδούσαν “ωραία μου πουλάκια κελαηδήστε” ή από τη χασαποταβέρνα στην Κοκκινιά, τέλη της δεκαετίας του πενήντα, που ακούγαμε οικογενειακώς τον Στέλιο Καζαντζίδη και τη Μαρινέλλα να τραγουδούν τη Ζιγκουάλα; Από τις ραδιοφωνικές εκπομπές της Κολούμπια ή από το ηλεκτρόφωνο-έπιπλο που έπαιζε τα σαρανταπεντάρια της ποπ μουσικής που αγοράζαμε από το Refrain της στοάς Φέξη, στην αρχή της δεκαετίας του εξήντα;
Όπως και ν’ άρχισε το ενδιαφέρον μου για τη λαϊκή μουσική και το τραγούδι, η ουσία είναι ότι παρέμεινε μεγάλο και ζωηρό.
Το 1968, πρωτοετής φοιτητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, πιάνω την πρώτη επίσημη δουλειά, βολική για τις σπουδές, διασκεδαστική, με καλή αμοιβή και κυρίως στο χώρο της μουσικής: ντίσκ-τζόκεϊ (αρχικά ως συνεργάτης του Γιάννη Πετρίδη) στην πρώτη ντισκοτέκ που άνοιξε στην Ελλάδα, στο Φαληρικό Δέλτα.
Παράλληλα, μπλέκομαι με τις συναυλίες. Μοιράζοντας φέιγ-βολάν για τη συναυλία των Rolling Stones, συμμετέχοντας σε εξορμήσεις στην επαρχία με τους MGC και τελικά οργανώνοντας και παρουσιάζοντας τις πρώτες συναυλίες ελληνικών ροκ συγκροτημάτων (Socrates, Πελόμα Μποκιού κ.ά.).
Το 1972, εκδίδω με τις προσωπικές οικονομίες μου τη δεκαπενθήμερη εφημερίδα “Μουσική Γενιά” και στη συνέχεια φεύγω για ένα πολύμηνο ταξίδι γνωριμίας στην Ευρώπη, με ώτο-στοπ.
Στα τέλη της ίδιας χρονιάς, με πλούσιες εμπειρίες, νέους ορίζοντες και συμμετοχή στον αντιδικτατορικό αγώνα, εγκαθίσταμαι στη δισκογραφική εταιρία ΛΥΡΑ, του Αλέξανδρου Πατσιφά, όπου εργάζομαι στο δημιουργικό περιβάλλον του Χατζιδάκι, του Σαββόπουλου, του Σπανού κ.ά..
Στην περίοδο 1976-79, ως διευθυντής παραγωγής της CBS, συνεργάζομαι με τον Βασίλη Τσιτσάνη, τον Άκη Πάνου, τον Κώστα Βίρβο, την Πόλυ Πάνου, τη Μαρίζα Κωχ και πολλούς άλλους σημαντικούς καλλιτέχνες του ελληνικού τραγουδιού.
Σε μια σύντομη στροφή της ζωής μου, αναλαμβάνω ως δικηγόρος, για λογαριασμό της Ομοσπονδίας των φωνογραφικών εταιριών (Ifpi), τον αγώνα κατά της παράνομης αντιγραφής και πώλησης της μουσικής.
Από τo 1982, αναπτύσσοντας περισσότερο τη συλλογική δραστηριότητα, εκδίδουμε το περιοδικό “Ντέφι”, παρεμβαίνοντας ριζοσπαστικά στη διαδικασία αξιολόγησης της λαϊκής μουσικής. Ανοίγουμε για πρώτη φορά το θέατρο Λυκαβηττού στις συναυλίες και το καθιερώνουμε σαν το βασικότερο χώρο μουσικών εκδηλώσεων της πόλης. Έκτοτε, ανοίγουμε ένα μεγάλο πεδίο δράσης στον τομέα της διοργάνωσης μουσικών παραστάσεων και πολιτιστικών εκδηλώσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Στέλιος Ελληνιάδης

-Δικηγόρος, Δημοσιογράφος, Εκδότης του περιοδικού Ντέφι –


 

Περιοδικό για το τραγούδι και τον λαϊκό πολιτισμό.

Εκδόσεις*Παραγωγές ήχου & εικόνας*Οργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ :

ΣΟΛΩΝΟΣ 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΤΗΛ: 210-3629569

 

email :

elliniadis@otenet.gr

stelios.elliniadis@gmail.com

 

3 σκέψεις σχετικά με το “Για μένα & τη σελίδα

  1. Ο/Η ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ λέει:

    ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΣΤΕΛΙΟ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥ ΖΕΣΤΗ ΛΟΓΩ ΖΕΣΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑ!! ΜΕ ΤΑΞΙΔΕΨΕΣ ΠΑΛΙ ΑΠΟΨΕ ΜΕ ΤΟ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ
    ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΒΡΙΑ ΠΟΥ ΕΔΕΙΞΕ ΞΗΜΕΡΩΜΑΤΑ ΚΥΡΙΑΚΗΣ Η ΝΕΤ.
    ΝΑ ΣΑΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ.
    ΝΙΚΟΣ

  2. Ο/Η ΒΟΥΔΟΥΡΗΣ ΔΑΝΙΗΛ λέει:

    ΩΡΑΙΟ ΤΟΥ ΜΙΚΗ!! ΕΑΝ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΣΥΝΔΡΟΜΗ, ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ «ΥΠΟΣΧΕΣΗ» ΤΗΣ ΠΑΠΑΡΡΗΓΑ (ΠΡΟΧΤΕΣ ΣΤΟ ΛΥΚΑΒΒΗΤΟ),ΕΧΟΥΜΕ ΤΟΝ «ΕΙΣΟΔΙΣΤΗ» ΜΑΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΑΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΠΟΛΑΤΡΕΙΑΣ!(ΧΑ!ΧΑ!). Υ.Γ.ΣΕΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΩ ΣΤΕΝΑ ΚΑΙ ΠΑΝΤΟΤΕ.Σ»ΑΓΑΠΑΩ ΚΑΙ ΤΟ ΞΕΡΕΙΣ…ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΕ ΚΙ ΑΛΛΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΣΟΥ… ΜΕ ΤΟΥΣ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥΣ ΜΟΥ. ΔΑΝΙΗΛ.

Σχολιάστε